Då har man lärt sig att mecka lite på egen hand på en såndäringa scootermoped! =)

Då har man lärt sig att mecka lite på egen hand på en såndäringa scootermoped! =)

Spännade helg minst sagt, men bra blev det! Sonens moped stannade ju sist och jag fick komma och hämta honom efter fotbollen då hans moped plötsligt la av och ville inte sedan hoppa igång. När mopeden sedan var hemma så gick jag ut på en Facebooksida och fråga lite vad stoppet kunde bero på, jag fick både trevliga hjälpsamma kommentarer och massa dumförklaringar som svar! Men hallå, en 2 barnsmamma i snart 50-års åldern kan väl inte kunna allt! =) Men men, fick lite hjälp att felsöka saker och ting och tillslut hittade jag felet!

 

Gubben har ju tummen ännu mer centrerad i handen när det kommer till motorfordon , plus att han var ute på jobb så jag och sonen fick glatt hjälpas åt för att lösa problemet. Först o främst skulle jag kolla om det vart soppa i tanken, check på den!

Därefter om soppan kom fram till tändstiften, check på den!

Därefter skulle man se om man hade gnista på tändstiftet…………hmm. oh no!!!!! Tyvärr! Men då när jag visste det så kan jag börja felsökningen ordentligt, det kunde tydligen både bero på tändningen, tändstiftet eller annat kringliggande. På Facebooksidan, så fick jag tipset nu att beställa hem nytt tändstift, ny tändhatt och ny tändkabel till bettan =) Sagt och gjort, blev en liten rekomendation på vart jag kunde handla scooterdelar ifrån på nätet, och några dagar efter hade jag grejerna för att fortsätta projekt: få liv i sonens moped!

 

Nu fick vi skruvat av alla kåpor på mopeden så man kommer åt ordentligt, därefter började vi att byta tändstiftet……….fortfarande ingen gnista. =(  Nu höll vi tummarna att det inte var något fel på tändningen för då hade jag gett upp med att skruva själv och lämnat den till verkstaden, och det kändes sådär med tanke på att det säkert inte vart helt gratis liksom!

Vi fortsatte med att byta tändhatten…….check! Jag bad sonen dra igång elstarten och jag skulle se om det fanns gnista, nope, fortfarande ingen gnista! Ok sist och definitivt inte minst så letade vi upp tändspolen och skruvade av tändkabeln, när vi granskade den såg vi att det såg ut som den smält lite på ett ställe. Så vi bytte den och se på fan, mopeden startade på 1 sekund! Hallelujah! Vilken känsla att jag och sonen faktiskt kunde laga moppen själv, så nu är vi väldigt glada och stolta båda 2 att mopeden går som en dröm igen!
Bara skruva på kåporna igen och ut och gasa, däremot så belönade jag mig med en liten wirre i solstolen medans jag låg och tittade på när sonen fick skruva ihop den igen ! =)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *